Pasta alla Gricia

Pasta alla Gricia

Det här är en klassisk romersk pastarätt - utsökt i all sin enkelhet. Den ännu mer kända Cacio e pepe är samma sak utan guancialen.

4 portioner

400g pasta, t.ex. spaghetti alla chitarra, vermicelli eller om man vill ha kort pasta, kanske mezzani eller penne.*

Salt till pastavattnet

Olivolja

  1. 150 g guanciale, tärnad**
  2. 100 g riven pecorino romano

Nymalen svartpeppar efter smak

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt salt.
  2. Koka pastan tills precis innan den är al dente; reservera lite kokvatten innan du tömmer av.
  3. Medan pastan kokar, fräs tärnad guanciale i olivolja i några minuter på medelvärme tills den är lätt genomskinlig.
  4. Mal färsk svartpeppar över guancialen och tillsätt lite pastavatten i pannan.
  5. Häll av pastan och lägg i pannan med guancialen, blanda väl.
  6. Strö över riven pecorino och blanda genast med hjälp av två gafflar till en krämig pasta.

**Guanciale är lufttorkad griskind. Den finns att få i saluhallen men håller bra, så att man även kan köpa med  en bit när man reser. Man kan använda annat torkat fläsk, t.ex. pancetta, som ersättning, men undvik bacon: dess röksmak skulle bli allt för dominerande.

*Alla dessa hittar du i vårt urval av pasta Setaro.